Tips och idéer!

På denna sida delar vi med oss av smarta lösningar och idéer på allt från konstruktioner till produkter vi själva använder. 

Bygg dig ett eget spånsugsskåp!

För att undvika att dammsugaren stoppar igen av sågspån, trärester och flis kan denna konstruktion vara en lösning. Spånsugsskåpet är enbart byggt på restmaterial som låg och skräpade i verkstan. Den står på hjul vilket gör att den är lätt att rulla till arbetsmaterialet som ska bearbetas och även förflytta mellan olika maskiner.

Varför bör man ha en spånsug/dammuppsamlare?

När du slipar och putsar trä virvlar det mycket trädamm omkring i lokalen som dina lungor inte mår bra av. Därför bör alla som arbetar med trä ha en någon form av spånsug tillgänglig för att suga upp sågspån och damm.

Konstruktion

Spånsugsskåpet är utrustad med en KÄRCHER Grovdammsugare WD 6 P, som är en grovdammsugare för både vått och torrt. Den är också utrustad med ett uttag och en automatisk på-/avknapp vilket gör det möjligt att arbeta med anslutna elverktyg. När det anslutna verktyget sätts igång, t.ex en slipmaskin, startar dammsugaren automatiskt.

Grovdammsugaren suger men det som sugs upp hamnar direkt i en TRITON spånspearator som består av en behållare på 23 liter. Detta förhindrar av dammsugare fylls upp snabbt och filterna sätts igen.

Skåpet är även försett med bl.a ROCKLER universal slangpaket. Slangen kan expandera från en till fem meter på längden och är försedd med flexibla anslutningar som passar de flesta handhållna maskiner.

Denna kombination av valda produkter svarar upp till en god arbetsmiljö. Samtidigt sparar man pengar på filter och dammsugarpåsar som man annars hade behövt om man enbart använde sig av en grovdammsugare.

Sol

MéHiel den 5 januari 2020

Källans Linoljesåpa

Källans Linoljesåpa rengör, mättar och skyddar alla sorters trä- sten- och klinkergolv. Den är också ett utmärkt rengöringsmedel för rostborttagning.

Linoljesåpan är ett naturligt supermedel och är användningsbar till så mycket. Som handtvål i verkstaden, som penseltvättmedel, tvättmedel till kläder m.m. Linoljesåpan är tillverkad av 100% svensk kallpressad linolja och är inte utblandad med billiga vegetabiliska oljor.


Tillvägagångssätt:

Ta fram ett lämpligt kärl och fyll den med vatten och häll sedan i en lämplig mängd linoljesåpa. Hur mycket vatten och såpa som ska doseras är helt beroende på vilken volym som ska bearbetas. I mitt exempel hade jag en liter

linoljesåpa och cirka tre liter vatten som jag lätt ligga i ett kärl under en veckas tid. Självaste blötläggningen är avhängig av den mängd rost som finns, därför kan bearbetningstiden variera.

När man är klar med rostbortagningen kommer de bearbetade föremålen vara indränkta med en kladdig sörja. Detta tas lättast bort genom att skölja föremålen med vatten och sedan borsta rent med en stålborste eller en finkornig smärgelduk.

Tänk på att du kan återanvända såpan till nya föremål som behöver bearbetas och när du märker att rengöringen inte tar mer så häll i lite mera såpa eller gör helt enkelt en ny kur.

Lycka till!

MéHiel den 5 december 2019